Hattar har burits i tusentals år, till en början för att skydda mot väder och vind. Dessa hattar var ofta tillverkade av halm. Det var under medeltiden som hatten började genomgå en intressantare period. De hattar som bars då var tidiga modeller av dem som vi kan se idag.
Hatten kunde många gånger avspegla vilken samhällsklass bäraren tillhörde. Bönder bar exempelvis ofta halmhattar, liksom de fattigare. De som hade råd lade ner pengar på material som siden och ull. På 1800-talet bars hattar rent allmänt och en hatt ansågs finare än en mössa. Det fanns också oskrivna regler när det kom till hattbärandet. Till exempel skulle en man ta av sig hatten inomhus, medan en kvinna kunde behålla sin på.
Hattarnas storlek
Hattstorleken har förändrats utifrån modet och idag går det att köpa en keps från https://www.johnells.se/, som fungerar lika bra för både kvinnor och män, något som skulle varit otänkbart för hundra år sedan. För kvinnor har det funnits allt ifrån minimala huvudprydnader till tingestar stora som kvarnhjul. Frankrike hade en avgörande roll i hattarnas mode. Under solkungen Ludvig den XVI, var det Versaille som dikterade modet i Europa och då var lyx nästan kult. Hattarna blev allt större och brättena kunde prydas med de mest vansinniga ting, alltifrån små segelbåtar till fruktkorgar. För män har det funnits alltifrån plommonstop till cylinderhattar. Som lite kuriosa kan nämnas att Marlene Dietrich introducerade cylinderhatten för kvinnorna på 30-talet. Innan dess hade den typen bara setts på män.
Hattar idag
När det kommer till kvinnliga hattar måste nämnas att drottning Elisabeth av England aldrig visar sig offentligt utan en hatt och hon har till och med ett eget hattmuseum. Vill man se riktigt fantasirika skapelser i form av damhattar ska man besöka Royal Ascot i grevskapet Berkshire i England, när societeten samlas för att se på hästkapplöpningarna. Idag fungerar de flesta hattmodeller även för kvinnor och kepsar och baskrar har blivit könsneutrala.