Karl för sin hatt

Uttrycket ”att vara karl för sin hatt” använder man ibland när man talar om en person som står för sina åsikter, har egna värderingar och som gärna visar att han duger något till och får saker gjorda. Det ligger något i uttrycket, för att bära hatt är ju ett slags ”statement”. Det kräver ett visst självförtroende att sätta på sig en hatt och det gör en stor skillnad i vilken person man vill framstå som att vara. Tänk bara på skillnaden i image på en man som har en keps med reklamtryck, en man med stråhatt och en herre i basker.

Varför ska man bära hatt?

Det finns många orsaker till Att bära hatt. Först och främst så är ju hatten stilsättaren nummer ett. Den kan verkligen vara pricken över i:et för din look. Den gör dig också tjänsten att skyla en hopplös frisyr, eller döljer rent av att man inte har någon frisyr alls, om man så vill. Dessutom ska vi ju inte glömma att den fungerar som ett utmärkt klimatskydd. Den skyddar mot kyla och fungerar också som ett litet men snyggt paraply eller parasoll. En annan fördel med hatt är att man kan ändra stil på ett par sekunder. Byt ut gubbkepsen mot en cowboyhatt och du är en ny människa.

Gamla tiders hattbärare

Förr i tiden bar man hatt av två anledningar: att ha något att lyfta på när man hälsade på en dam, och att visa att man hade något att sätta den på. Det var nog länge sedan någon lyfte på hatten för att hälsa och dagens mode med stickade mössor, kanske främst hos de yngre, visar väl att även den senare delen av uttrycket kan diskuteras. Förr fanns också regler om hur man uppförde sig när man bar hatt. Bland annat skulle man alltid ta av sig hatten om man åkte i samma hiss som en kvinna. Men skulle också alltid hålla sin hatt i handen i en kvinnas sällskap vid museibesök och utställningar.