Basker

Det svenska ordet för basker kommer inte från franskan, som man kanske skulle kunna tro eftersom baskern för många är sinnebilden av en fransk huvudbonad. Det kommer istället från den spansk-franska regionen Baskien, där baskern (som på baskiska heter txapel och på spanska och katalanska boina) är en del av den baskiska nationaldräkten, och fortfarande är mycket populärt plagg. Olika regioner i Baskien använder idag baskrar i olika färger. Det engelska ordet för basker, beret, kommer däremot från franskans ord för huvudbonaden: béret.

Baskern används idag inom en rad olika kulturer och i olika sammanhang. Dels används den inom flera länders militära enheter, bland annat Sverige. I vissa länder associeras baskern till elittrupper, till exempel i USA där baskern föga förvånande används av specialstyrkan Gröna baskrarna. Baskerns användning inom militären tros ha sitt ursprung bland de franska alpjägare som använde sig av baskrar. Huvudbonaden spreds sedan efter första världskriget till de brittiska stridsvagnsförbanden, eftersom den mjuka filtmössan var praktisk när soldaterna skulle klättra i och ur stridsvagnen. Dessa baskrar var svarta. Sedan gjordes även en vinröd version av baskern till de brittiska fallskärmsjägarna, och båda de svarta och röda baskrarna blev kända under andra världskriget.Basker 2

Redan under 1920-talet hade dock baskern blivit ett populärt plagg i hela västvärlden, och bars av både kvinnor och män. Till en början ansågs baskern vara ett sportplagg, med den övergick senare till att vara ett modeplagg, en status som den har behållit fram till idag. Genom sin modekarriär har baskern ofta varit en symbol för ”kulturella” eller ”intellektuella” människor som filmregissörer, konstnärer, beatniks och poeter. Den har också tidvis haft (och har än idag) politiska konnotationer, då den burits av revolutionärer som Che Guevara och varit en del av uniformen i grupper som ETA och Black Panther Party.

I Skottland finns en nationell variant av baskern som kallas bonnet. Den skotska baskern har en kokard av band, och fjädrar, som visar vilken klan bäraren tillhör och vilken status han eller hon har. En bonnet är enligt många en symbol för skotsk patriotism. En annan nationell symbol för Skottland är whiskyn. Ett klassiskt skotskt märke är The Famous Grouse, som du kan köpa på Bodegashop.com.