Bowlerhatt

Sinnebilden av en brittisk affärsman är att denne bär en kritstrecksrandig och en bowlerhatt.  Likaså bar den engelske filmskådespelaren, komikern och filmregissören Sir Charles Spencer ”Charlie” Chaplin ofta en bowlerhatt. Inte att förglömma James Bondfilmskurken Oddjob, som bar en stålkantad bowlerhatt.

Att bära en bowlerhatt är kanske turbringande vid spel på online casino. Vem vet…

 

Plommonstop
En bowler hatt kallas även för Plommonstop på svenska. I Storbritannien benämns den även för bob hat medan den i USA kallas derby, billycock eller bombín. Kärt barn har många namn sägs det och det tycks gälla även för huvudbonader som bowlerhatten.

 

Kännetecknande för en bowlerhatt
En bowlerhatt är gjord i en särskild textil kallad filt och har en rund topp och ett smalt brätte.

 

Upphov och geografisk spridning
Upphovet till den här huvudbonaden och speciella hattmodellen härleds från en beställning gjord av soldaten och politikern Edward Coke. Denne är en yngre bror till den andre Earlen av Leicester, vilket kan förklara bowlerhattens framgångar i klädmodet för herrar, även på den globala arenan. Den slog även igenom stort bland ursprungsbefolkningen i Sydamerika. Här har bowlerhatten kommit att bli en integrerad del i damernas traditionella folkdräkt bland Quechua och Aymarafolken.

 

Originaldesign & ritning
Den första illustrerade designen gjordes år 1849 av de båda hattmakarna James och George Lock som huserade på St. James’s Street i London. Som kuriosa kan nämnas att de kallade hatten för järnhatten från allra första början. Ett passande namn då syftet med designen var att den skulle ge bäraren ett visst skydd mot sammanstötningar med grenverk särskilt under det att man red genom skogsområden.

Bröderna Lock sände sina designritningar vidare till hattmakarna Thomas och William Bowler. Det var Bowlerbröderna som gjorde den första prototypen till den legendariska bowlerhatten.

Så kom det sig att bröderna Locks hattdesign, avseende den speciella filthatten, kom att uppkallas efter Bowlerbröderna.

Bowlerhatt 22