Keps

Vad är en keps? Det är ett klädesplagg, som man bär på huvudet. Därför heter det även att en keps är en huvudbonad.

 

Huvudbonad med skärm
Karakteristiskt för en keps är att den är en slags huvudbonad med skärm. Kepsar för vinterbruk kan vara försedda men öronskydd som kan vikas ut över öronen då det är kallt ute.
Det finns två vanliga typer av kepsar. Den ena som väl de flesta känner igen är basebollkepsen och den andre är den som i dagligt tal kallas gubbkeps.

 

Ursprungsländer
Gubbkepsen anses ha sitt ursprung i England. Medan den idag kanske vanligare typen av keps, basebollkepsen, härstammar från sporten baseboll i USA.

 

Gubbkepsen
Det var under utesporten bandyns storhetstid som kepsen kom att bli den självklara huvudbonaden för sportens utövare. Skärmen kunde under rätta förhållanden skymma den lågt stående solen för spelarna i det lag som kom att ha solen i sina ögon.

Numera har ”gubbkepsen” blivit en huvudbonad som bärs av framförallt yngre män, som en slags stilig modeaccessoar.Keps 1

 

Basebollkepsen
Basebollkepsar har i original en eller två bokstäver ovanför själva skärmen. De symboliserar i regel varifrån laget kommer rent geografiskt. Andra gånger symboliserar det lagets smeknamn. Den mest kända basebollkepsen här i Sverige, är förmodligen bokstäverna ”NY” som står för laget New York Yankees. Ett annat känt lag är Texas Rangers vars kepsar är prydda med ett ”T”, båda med geografiska referenser. Till skillnad från de båda tidigare nämnda lagen har det Los Angeles baserade laget Los Angeles Angels, en keps med initialen ”A” som symboliserar lagets smeknamn ”Angels”.

Kontroversiell användning
Det att bära keps inomhus, bland andra huvudbonader, anses idag vara kontroversiellt ofta inom skolans område. Förmodligen beror det på att det i Sverige, traditionellt sett tillhör konventionen att män där tar av sig eventuell då man är inomhus.

Enligt Eva Röyter, jurist på Skolverket, bör dock alla själva få bestämma om de önskar bära exempelvis keps. Det är bara i de fall det innebär problem för undervisningssituationen eller eventuell risk för skada som det kan vara berättigat med ett förbud.

 

Att dölja tunnhårighet
En del män använder sig av keps eller annan typ av huvudbonad som ett sätt att dölja tunnhårighet.

Numera finns det möjligheter att inte bara dölja, utan även behandla tunnhårighet. Det som då är särskilt viktigt är att du går till en professionell behandlare. Gå till en plastikkirurg som erbjuder många olika typer av plastikkirurgi.