Sombrero

En sombrero är en huvudbonad i form av en hatt från Mexiko. Sombreron är lätt att känna igen med sitt vida brätte och höga kulle, med en snodd att fästa under hakan för att hålla den på plats. Det är män som bär den här huvudbonaden.
Den är vanligtvis tillverkad av strå eller filt och den är vanligt förekommande i Spanien, Mexiko och sydvästra USA.
En sombrero är vanligen rikt dekorerad med vävda mönster och förekommer i många olika färger.

 

Sombrerons ursprung & utbredning
Sombreron började användas i Mexiko under 1500-talet. De bättre bemedlade människorna brukade bära bruna, vita eller grå sombreror av filt. Bönder bar sombreror gjorda av strå.

Den mexikanska sombreron kan ha ett brätte på upp till 60 cm.

Sombreron nyttjades tidigt av ranchfolk även i andra delar av västra USA. Där kom den att utvecklas vidare till cowboyhatten.

Sombreros förekommer också historiskt i Filippinerna som influerats av Mexico genom handeln. Ordet sombrero har kommit att översättas till Tagalogspråket var det benämns sumbrero och relateras till vilken huvudbonad som helst, till och med basebollkepsar.Sombrero 2

 

Ordets rötter
Ordet sombrero har sina rötter i spanskan. Fast i spanska språket avser ordet sombrero inte enbart de med mexikanskt ursprung. Där betyder det hattar i allmänhet. I Spanien särskiljer man mellan hattar i allmänhet genom att benämna de bredbrättade mexikanska hattarna som sombrero mejicano eller sombrero mexijano, i betydelsen mexikansk solhatt. I Mexiko å andra sidan, kallas en sådan bredbrättad hatt för sombrero charro då benämningen sombrero används om alla hattar som har ett brätte. Charro är Mexicos motsvarighet till den nordamerikanska cowboyen och den sydamerikanska gauchon.

 

Sombrerons design
Sombreron utvecklades som ett svar på omgivningen soliga klimat. I solstarka klimat behövs hattar med vida brätten som tillhandahåller skugga i ansikte och i nacke.

 

Sombreron som kultursymbol
Den mexikanska sombreron är numera både en nationalsymbol och en kulturbärare. Man använder den särskilt vi traditionella mexikanska festligheter. Alldeles särskilt av de mexikaner som bor utomlands.